2. oktober 2007

e-vegeta

E minus vegeta ali dodatek k jedem brez aditivov, letnik 2007, lot 2, je v kozarcih. V literaturi je pogosto omenjena kot jušna zelenjava v soli.
Uporabna je za zelenjavne juhe, riž, omake za testenine, kot dodatek k mesu in v vseh jedeh, kjer goljufamo s komercialno izpeljanko ali z enim od klonov.
Vse sestavine dobimo praktično na vsakem vrtu (po možnosti lastnem ;), kar pa manjka ali pa narava ni bila radodarna, pa dokupimo.

Korenje, koren peteršilja, por, čebula, gomolj zelene in paradžnik v približno enaki tehtani količini, približno tretjino prejšnje enote listov peteršilja in desetino listov zelene.
Vse to fino sesekljaš v multipraktiku, dodaš 70g soli na kilogram zelenjave in dobro premešaš. Zapakiraš v kozarce, shraniš v temen in hladen prostor - klet.






Obstajajo štiri pravila:
  1. sproti tehtaj in zapisuj
  2. seštej; če tehtaš v gramih, pomnoži z 0,07 in dodaj toliko soli
  3. ne pretiravaj z močnimi začimbami, npr. listi zelene
  4. improviziraj!
Tokratna improvizacija: paprika in česen. Pa še to: sol tu nastopa kot konzervans in ne toliko kot začimba, tako da tudi pri obilni uporabi, jed še ni presoljena.

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Frizbi a ti to dejansko delaš?

frizbi pravi ...

Seveda. Že tretje leto zapored, po dve rundi, vsaka ima okoli 4 kg. Kot prvi komentator, dobiš en kozarček.

Anonimni pravi ...

Kul, a boš po pošti poslal :)

Anonimni pravi ...

Lahko pa se oglasiš v totem Maribori